20 Ekim 2011 Perşembe

KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİNİN BELİRLENMESİNE VE UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ_SERİ: IV NO: 54

11 Ekim 2011 SALI
Resmî Gazete
Sayı : 28081 (2. Mükerrer)
TEBLİĞ

Sermaye Piyasası Kurulundan:

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, halka açık anonim ortakların esas alacakları Kurumsal Yönetim İlkelerini düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 28/7/1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (z) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ’de geçen;

a) Banka: 2499 sayılı Kanunun 50 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde atıfta bulunulan ve 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu hükümleri doğrultusunda faaliyet gösteren bankaları,

b) İMKB: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı,

c) İMKB 30 Endeksi: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarafından hesaplanarak açıklanan İMKB 30 endeksini,

ç) Kurul: Sermaye Piyasası Kurulu’nu

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Kurumsal Yönetim İlkeleri


Kurumsal Yönetim İlkeleri

MADDE 4 – (1) Halka açık anonim ortaklıkların, kurumsal yönetime ilişkin yapı ve süreçlerini belirlerken esas alacakları Kurumsal Yönetim İlkeleri, bu Tebliğ ekinde yer almaktadır.

Kurumsal Yönetim İlkelerinin Uygulanması

MADDE 5 – (1) Payları İMKB’de işlem gören halka açık anonim ortaklıklardan İMKB 30 Endeksine dahil olan bankalar haricindeki halka açık anonim ortaklıklar, Ek’de yer alan Kurumsal Yönetim İlkelerinin 1 numaralı “Pay Sahipleri” bölümünde yer alan 3.2.1, 3.2.4, 3.4.3, 3.4.14, 3.6 ve 4.7 numaralı maddeleri ile 4 numaralı “Yönetim Kurulu” bölümünde yer alan 3.3.1, 3.3.4, 3.3.5 ve 3.3.6 numaralı maddelerini uygulamakla yükümlüdürler.

(2) Payları İMKB’de işlem gören halka açık anonim ortaklıklardan birinci fıkra kapsamına girmeyenler, faaliyet büyüklükleri ile yapılanma türlerini dikkate alarak, kurumsal yönetime ilişkin yapı ve süreçlerini, bu Tebliğ ekinde yer alan Kurumsal Yönetim İlkelerini esas alarak belirleyebilirler.

Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Raporları

MADDE 6 – (1) Payları İMKB’de işlem gören halka açık anonim ortaklıkların yıllık faaliyet raporlarında; bu Tebliğ ekinde yer alan Kurumsal Yönetim İlkelerinde yer alan prensiplerin uygulanıp uygulanmadığına; uygulanmıyor ise buna ilişkin gerekçeli açıklamaya, bu prensiplere tam olarak uymama dolayısıyla meydana gelen çıkar çatışmalarına ve gelecekte şirketin yönetim uygulamalarında İlkelerde yer alan prensipler çerçevesinde bir değişiklik yapma planının olup olmadığına ilişkin açıklamalara yer verilir. Faaliyet raporunda yapılacak açıklamanın şekli ve asgari unsurları Kurul tarafından belirlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yürürlük ve Yürütme

Yürürlük

MADDE 7 – (1) Bu Tebliğ, yayımı öncesinde başlayan ve yayım tarihi itibariyle devam eden faaliyetler ve süreçler için de geçerli olmak üzere, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Sermaye Piyasası Kurulu yürütür.

17 Ekim 2011 Pazartesi

Şirketleri zor durumda bırakan suistimalcilerin 'kimliği' ortaya çıktı. Buna göre şirketleri en çok 10 yıldan fazla kıdemi olan üst düzey yöneticiler yakıyor



Kaptan köşklerinde oturan yöneticilerin mevcut yetkilerini kötüye kullanması iş dünyasının en büyük kabuslarından biri. Zira zaman içinde iç kontrolleri iyi öğrenen ve şirket içinde güven kazanan yöneticilerin beklenmedik bir anda kurumu suistimal etmesi tüm dengeleri alt üst ediyor. Böyle bir durumla karşılaşıldığında da itibar ve imaj kaybı yaşamak istemeyen şirketler genellikle yaşananları saklama yoluna gidiyor. Şirketler bu kabusu tekrar tekrar görmesin diye KPMG Forensic, yürüttüğü binlerce inceleme arasından "beyaz yakalıların" suç işlediği ve suçun kesinlik kazandığı bazı vakaları seçerek detaylı bir araştırma yapmış. İncelenen yolsuzluk ve suistimal suçları arasında mali tablolarda manipulasyon, yanıltıcı mali bilgi vermek, para ve / veya diğer varlıkları zimmete geçirmek, harcamalarda suistimal ve diğer birçok yolsuzluk suçlarını analiz eden şirket, suistimalcinin profilini çıkarmış. KPMG tarafından derlenen ve suistimal inceleme uzmanları tarafından Ocak 2008 - Aralık 2010 tarihleri arasında EMA (Avrupa, Ortadoğu, Afrika), Amerika ve Asya-Pasifik bölgelerinde yürütülen suistimal incelemelerine ilişkin veri ve bilgiler 69 ülkedeki suistimal vakalarıyla ilgili toplam 348 inceleme dosyasını içeriyor. Sonuçlara göre şirketin gizli, hassas bilgileri emanet edilmiş ve kendilerini kontrollerden uzak tutabilen CEO, genel müdür gibi üst düzey pozisyonlarda görevli yöneticiler suistimale daha yatkın duruyor. 2007 yılında EMA bölgesinde yürütülen araştırmanın sonuçlarına göre suistimalcilerin yüzde 49'u üst düzey bir pozisyonda görev yapıyordu. 2011 yılında da suistimalciler çoğunlukla üst düzey bir pozisyonda olmalarına rağmen, bu oran yüzde 35'e gerilemiş. Öte yandan 2007'den 2011'e yönetim kurulu üyesi olan suistimalcilerin oranı ise yüzde 11'den yüzde 18'e yükselmiş.

Kıdemliler önde gidiyor

Analize göre kıdem süresi 10 yıldan fazla olan yöneticiler daha az kıdeme sahiplere oranla şirketleri maddi anlamda daha fazla suistimal ediyor. Olay teşhis edildiğinde suistimalcilerin yüzde 60'ının kıdem süresi 5 yılı, yüzde 33'ünün de 10 yılı aştığı görülüyor. 2007 yılı analizinin sonuçlarında ise suistimalcilerin yüzde 36'sı olay teşhis edildiği sırada şirkette 3-5 yıldan beri çalışıyor, vakaların yüzde 51'inde kıdem süresi 5 yılı, yüzde 22'sinde ise 10 yılı aşıyordu. Buna göre suistimalcilerin vaka teşhis edilmeden önce aynı işyerinde genelde 5 yıldan uzun bir süredir çalıştıkları ve suçun başlangıcıyla teşhisi arasındaki ortalama sürenin 3 yılı aştığı dikkate alındığında suistimalcilerin kötü bir art niyetle işe girmediklerini söylemek mümkün olabilir. Yapılan analizin diğer bir sonucu ise suistimalcilerin yüzde 32'lik oranla en fazla finans departmanlarında görev yaptığını ortaya koyuyor. Operasyon ve satış departmanlarındaki suistimalcilerin payı 2007'de yüzde 32 iken, 2011'de yüzde 25'e düşmüş. En az suistimalci ise hukuk departmanından çıkıyor. Suistimal vakalarının yol açtığı maddi zarar tutarı da bölgelere göre değişiyor. Ortalama zarar Asya-Pasifik'te 1.4 milyon dolar, Amerika kıtasında 1.1 milyon dolar ve EMA bölgesinde (Avrupa, Ortadoğu, Afrika) 900 bin dolar seviyesinde. "

Tespitler dikkate alınmıyor!"
Türkiye'deki suistimalcileri değerlendiren KPMG Türkiye Risk Yönetimi Danışmanlığı Bölüm Başkanı ve Şirket Ortağı İdil Gürdil, durumun yaş ve profil açısından globaldekilerle benzerlik gösterdiğini söylüyor. Türkiye'de suistimallerin yüzde 80'inin zayıf iç kontrolleri delerek ve bireysel yapıldığının altını çizen Gürdil, " 2007'de yapılan araştırmada şirketlerin yüzde 50'sinde suistimale rastlanmamıştı. Ancak tespit edilen yüzde 50'sinde de bu sonuçların dikkate alınmadığını görüyoruz" diyor. "

Tepe noktalar sağlam olmalı"
Şirketlerin Şirketlerin faaliyet alanı genişledikçe kurumsal yönetişimin giderek önem kazandığını söyleyen Türklider Derneği Başkanı Bülent Şenver ise yüksek maaş, ikramiye ve hisselerin bazı tepe yöneticilerinin yoldan çıkmalarına neden olduğunu dile getiriyor. Bu konuda yöneticilerin etik değerleri ve niyetlerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Şenver, şirketlerin suistimalcilerden korunması için "Yönetim kurulları daha aktif çalıştırılıp sık kontrol edilmeli. Bağımsız denetim mekanizmaları daha etkin kullanılmalı" diyor. Tepe yöneticilerinin detaylı bir araştırma sürecine tabi tutularak seçilmesi gerektiğini belirten Şenver "Yetkilere limitler getirilmeli, sorumluluk paylaşımı daha büyük bir kitleye yayılmalı" diyor.

Alt kademede de rastlanıyor
Yöneticilerin yetkileri ya da kontrol ettikleri fon ne kadar fazlaysa şirketi o kadar yüksek suistimale uğratabileceğini ifade eden Türkiye İç Denetim Enstitüsü Başkanı Özlem Aykaç İğdelipınar da üst düzeyde görev yapan bazı yöneticilerin yıl sonunda prim alabilmek için şirketin durumunu olduğundan farklı gösterebildiğini belirtiyor ve ekliyor: "Suistimal üst düzeyde daha yüksek meblağlarda yapılsa da alt kademede de zimmete para geçirme ve şirketin kaynaklarını kullanma olarak karşımıza çıkıyor."

Üst düzey koltuklarda kadın sayısı az
Sonuçlar tipik bir suistimalcinin genelde 36-45 yaşları arasında ve yüzde 87 oranında erkek olduğunu söylüyor. Yani genel olarak şirket organizasyonlarındaki cinsiyet yapısında üst düzey yönetici pozisyonunda az sayıda görev yapan kadınların yolsuzluk yapma 'fırsatı' da azalıyor. Buna bağlı olarak da erkeklerin adının karıştığı suistimal vakalarının sayısı daha yüksek çıkıyor. Öte yandan Amerika ve Asya-Pasifik bölgelerinde kadınların suçlu olduğu vakaların oranı (sırasıyla yüzde 22 ve yüzde 23), EMA (Avrupa, Ortadoğu, Afrika) bölgesindekinin (yüzde 8) yaklaşık üç katı olduğu görülüyor.

13 Ekim 2011 Perşembe

Hatira Fotografi Cektirdik

Sent from my BlackBerry® wireless device

Sille Aksamlari Soguk Oluyor

Sent from my BlackBerry® wireless device

Safiye-Huseyin Yurdakul

Sent from my BlackBerry® wireless device

Düğüm

Gelişmiş ülkelerde krizin faturası, döndü dolaştı vergi mükellefine, mudiye, hanehalkına kesildi yine. Enflasyonun da bir çeşit vergi olduğunu, enflasyon yaşadığımız yıllardan iyi biliyoruz. Paranın tura yüzündeki fiyat istikrarını, yazı yüzünde; durgunluk, işsizlik, sosyal patlamalar karşılıyor. Tek siyasi parti, FDF, düşük dış borç yükü, IMF'le güçlü ilişkiler; tüm yanlış adımların üstüne sıva çekebiliyor. Göreceli olarak daha iyi konumdaki ekonomimizin avantajlarının sunduğu opsiyonu kullanıyoruz. Gün gelip, krizde saatler bitmeye döndüğünde, işte o zaman acısı çıkar bu hataların. Koşan bir atletin bacağını çalılara çizdirip, ayağını burkmasına karşın terliyken bir şey hissetmeyip acısının sonradan çıkması gibi bir şey