DEĞİŞEN DÜNYADA TEKNOLOJİ YÖNETİMİ KİTAP ÖZETİ

Kitabın Adı Değişen Dünyada Teknoloji Yönetimi
Kitabın Yazarı Prof.Dr. Mahmut TEKİN  Yrd.Doç.Dr.Hasan K. GÜLEŞ  Dr.Tom BURGESS
Yayınevi ve Adresi Damla Ofset-KONYA
Basım Yılı 2000


KİTABIN ÖZETİ :


Kitap Bölümleri:
1-Teknoloji
2-Bilgi ve Bilgi Toplumu
3-Bilişim Sistemleri
4-Bilişim Teknolojileri
5-Bilişim Sistemi Uygulamaları
6-Küresel rekabet ortamında rekabet üstünlüğünü sağlamada bilişim teknolojilerinin rolü
7-Elektronik Ticaret
Kitap, sürekli değişen teknolojilerin işletmelerde daha etkin kullanılması ve işletmelerin yeni teknolojiye adapte edilmesinde işletme yöneticilerine yol göstermektedir. Yeni bir binyıla girdiğimiz bir dönemde, küreselleşme olgusuyla birlikte yoğun bir rekabet ortamı yaşanmaktadır. Dünya pazarlarında her geçen gün artan bu rekabetin kalite odaklı olmasından dolayı, kalite üzerinde belirleyici olan teknoloji ve teknoloji yönetimi gündemin ilk sıralarında yer almaktadır.
Teknoloji ve teknoloji yönetiminin öneminin belirginleşmesi, pazara hakim olmak isteyen şirketlerin öncelikle teknolojiye hakim olmaları zorunluluğunu ön plana çıkarmıştır.
Günümüz işletmecilik dünyasında teknoloji baş döndürücü bir hızla ilerlemektedir. Hızla gelişen bu teknolojik değişimden etkin ve verimli bir şekilde yararlanabilmek gelecekte rekabetçi üstünlük sağlamanın anahtar unsuru olacaktır. Bu durum, işletmelerde teknoloji yönetim sisteminin kurulmasını zorunlu kılmaktadır.
İşletme yöneticileri değişen dünya koşullarında stratejik bir teknoloji yönetimi politikasıyla bilgiye zamanında ulaşarak bilgiyi, etkin ve verimli bir şekilde işletmede yaratıcılığı artırmada kullanmalıdırlar. Bilgi ve bilginin üretim faaliyetlerine uygulanmasını ifade eden teknolojiden gereği gibi yararlanabilmek için, bilişim teknolojilerinin kullanılması zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.
Bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin bir sonucu olarak, ticari faaliyetlerin yerine getirilmesinde kapsamlı ve köklü değişiklikler olmuş ve internet ortamında
yürütülen elektronik ticaret uygulaması yaygınlaşmıştır. Ülkeler arasında sınır tanımadan yapılan elektronik ticaretin öneminin ve başarısının artmasıyla birlikte işletmelerin bu sistemden daha fazla yararlanacakları öngörürülmrktedir.
Bütün bu gelişmeler ışığında, küreselleşme olgusunun ve artan rekabetin etkisiyle dünyanın önde gelen dev şirketlerinin stratejik iş birlikleri oluşturmak amacıyla birleştikleri ve bu birleşmelerin giderek yaygınlaşacağı görülmektedir. Ortak olan şirketlerin teknolojik güçlerini birleştirerek artırdıkları ve böylece rekabetçi üstünlüklerini geliştirdikleri görülmektedir. Bu durum, dünya pazarlarında, teknoloji ağırlıklı bir rekabetin yaşanmasına yol açmaktadır.
Kitap yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde "Teknoloji " başlığı adı altında; teknoloji kavramının ne olduğu, işletmeler için önemi, nasıl geliştirilebileceği, bir rekabet silahı olarak nasıl kullanılabileceği ve yönetimi anlatılmaktadır. Ayrıca birinci bölümde, ileri imalat teknolojilerinden ve bu teknolojilerin işletmelere sağladığı yararlardan bahsedilmektedir. Bunlara ilaveten, yeni üretim teknolojileri, yenilik ve yenilikçi organizasyonların özellikleri birinci bölümde anlatılmaktadır.
Kitabın ikinci bölümünde "Bilgi ve Bilgi Toplumu" başlığı adı altında; bilginin tanımı, anlamı, örgütlerdeki yeri ve önemi anlatılmaktadır. Ayrıca bu bölümde bilgi toplumundan bahsedilmekte, onun özellikleri anlatılmaktadır.
Kiyabın üçüncü bölümünde "Bilişim Sistemleri" başlığı adı altında; bilişim sistemleri kavramı ve gelişimi, bilişim sistemleri ve küreselleşme, küresel bilişim sistemleri konuları anlatılmaktadır.
Kitanbın dördüncü bölümünde "Bilişim Teknolojiler" başlığı adı altında ; bilişim teknolojilileri kavramı ve gelişimi anlatılmaktadır. Ayrıca, iştelmeler bilişim teknolojileri uygulamalarının gelişimi anlatılmaktadır.
Kitabın beşinci bölümünde "Bilişim Sistemi Uygulamaları" başlığı adı altında bu sistemlerin nerelerde nasıl uygulanabiliceği anlatılmaktadır. Bilişim sistemlerinin işletme faaliyetlerini, işletme fonksiyonlarını ve örgütsel karar verme sürecini nasıl destekledikleri açıklanmaktadır. Bu bağlamda, ticari kayıt işlem sistemleri, ofis otomasyon sistemleri, yönetim bilişim sistemleri ve karar destek sistemleri gibi alanlarda bilişim sistemlerinin nasıl uygulandığı anlatılmaktadır.
Kitabın altıncı bölümünde "Küresel Rekabet Ortamında Rekabet Üstünlüğü Sağlamada Bilişim Teknolojilerinin Rolü" başlığı adı altında; dünyada değişen rekabet ortamı, rekabet üstünlüğü sağlamada bilişim teknolojilerinin rolü anlatılmaktadır. Ayrıca, rekabet üstünlüğü sağlamada örgütsel değişimin önemi açıklanmaktadır.
Kitabın son bölümü olan yedinci bölümde "Elektronik Ticaret" adı altında internetin sağladığı imkanlar ile tamamen elektronik bir ortamda ticaret uygulamaları anlatılmakta, elektronik ticaretin bankacılık ve ödeme sistemine etkileri açıklanmaktadır.