25 Nisan 2011 Pazartesi

DÖNEM PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU

2010-2011 Güz Döneminden itibaren Proje Çalışmaları aşağıda belirlenen ilkelere uygun olarak yürütülecektir:
1- Tezsiz yüksek lisans öğrencileri birinci dönemin sonundan itibaren proje konusunu belirleyebileceklerdir. Proje konuları Tezsiz Yüksek Lisans Bürosu’nda bulunan listeden seçilebilir.
2- Seçilen konuların tamamen özgün ve çalışılmamış olması gerekmektedir. Daha önce başkaları tarafından çalışılmış konular değerlendirme dışı tutulacaktır.
3- Projeyi tamamlayanlar SUNUM aşamasına gelmiş sayılırlar. Sunum aşamasında öğrenci, bitirme projesinin amacını ve hangi sonuçlara ulaşğını kısa bir özet olarak proje komisyonuna sözlü olarak sunar.
4- Proje sunum tarihleri öğrencilerin taleplerine uygun olarak belirlenir. Alternatif tarihler, Tezsiz Yüksek Lisans Bürosu tarafından ilan edilir ve öğrenci kendisine uygun tarihi bildirerek bu tarihte sunumunu yapar.
5- Proje komisyonu, ayrıca projenin bilimsel araştırma ve yazma kurallarına uygun olup olmadığını değerlendirir.
6-Proje değerlendirme komisyonu her ayın ilk haftası toplanır.
7-Projeler tek cilt olarak her öğrencinin kendi fakültelerindeki ilgili yerlere teslim edilecektir.
8- Projesi kabul edilenler, proje tutanağı enstitüye ulaşğı tarihten itibaren mezuniyet işlemlerini yaptırabilirler.
    
     Ek Proje Koşulları:
 1- Projelerde en az altmış kaynak kullanılması şart olarak aranacaktır.
 2- Projeler en az 60 sayfa olacaktır.
 3- Proje teslimlerinde 3.şahıslar kabul edilmeyecektir. Şehir dışında bulunan öğrencilerimiz projelerini kargo ve kurye ile gönderebilirler. (Konya içinden gönderilen kargolar da kabul edilmeyecektir.)



TEZ YAZIM KLAVUZU
SAYFA DÜZENİ:
Başlık, Parağraf, Satır Özellikleri ve Yazı Karakteri:
Tez metni standart, birinci hamur A4 kağıda (70-100g) sol kenarında 3, üst-alt kenarında ise 2,5 cm boşluk kalacak şekilde yazılmalıdır.
Tez bilgisayarda yazılmalıdır. Yazı karakteri olarak “TIMES” veya “TIMES NEW ROMAN” FORMATLARI TERCİH EDİLMELİDİR. Bununla birlikte kitap yazımında kullanılan ve göze hitap eden, okumada zorluk vermeyen diğer fontlarda kullanılabilir.
Yazı karakterinin büyüklüğü (Punto) kullanılan fontlara göre değişiklik göstereceğinden çok büyük veya okumayı zorlaştıracak şekilde küçük olmaması gerekir. Tercihen 12 veya 13 punto’ luk yazı karakteri daha uygundur. Dipnotlar, çizelge ve tabloların sayfaya sığdırılabilmesi amacıyla 10 veya daha küçük puntolar kullanılabilir.
Tez metni 1,5-2 satırlık ara ile yazılmalı, paragraflar arasında da yarım satırlık (0,6 punto) boşluk verilmelidir. Bu husus tezin okunması ve paragrafların birbirinden ayrı olarak algılanabilmesi yönünden önemlidir.
Paragraflar girintisi 1,25 cm arasında tercih edilen mesafede içerden başlamalıdır.
Satır başları rakamla başlamamalı (tarih hariç), rakamların kullanımında binlik hanelerde bir karakter boşluk bırakılmalı, küsuratlı sayılarda “.” kullanılmamalıdır. Ana başlıklarla birbirinden ayrılan her bölüm ayrı sayfadan başlamalıdır. Ana ve alt başlıklar satır başına dayalı olarak başlamalıdır.
Aşağıdaki örnekte görüldüğü gibi ana başlıklar tamamı, birinci alt başlıklarda ise bütün kelimelerin ilk harfleri büyük harflerle yazılmalıdır. Ana başlıkta ve birinci alt başlıkta “ve”, “ile” gibi bağlaçlar varsa bunlar tamamen küçük harflerle yazılmalıdır. Diğer alt başlıklarda ise cümle girişi olarak sadece kelimenin ilk büyük, diğerleri küçük yazılır. Bütün başlıklar KOYU (bold) olarak yazılmalıdır.
Ana başlık ve alt başlıklar aşağıdaki örnekteki gibi hem içindekiler kısmında hem de metin kısmında ondalıklı sisteme göre numaralandırılmalıdır.


İÇİNDEKİLER
GİRİŞ…………………………………………………………………………………………………….:
BİRİNCİ BÖLÜM
YURTTAŞ ODAKLI YEREL YÖNETİM
1.1. YURTTAŞ ODAKLILIK NEDİR ?
   1.1.1. Yurttaş ve  Yönetim
   1.1.2. Küresel Gelişmeler ve Yönetim
1.2. Yurttaş ve Yönetim Etkileşimi
   1.2.1. Geleneksel Yöntemler
   1.2.2. Çağdaş Yöntemler
İKİNCİ BÖLÜM
TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİM ve YURTTAŞ
2.1. Türkiye’de Yerel Yönetim
2.2. Türkiye’de Yerel Demokrasi ve Yurttaş
……………………………………………………………………………………………………………..

Sayfa numaraları her sayfanın sağ-alt kısmına (giriş sayfaları da dahil) görülecek şekilde konulmalıdır. Numaralandırma giriş’ ten itibaren başlar. Giriş öncesi kısımlarda ise küçük romen rakamlarıyla (i. iiiii. iv) gibi numaralandırma yapılır.
Yazım Dili ve Bilimsel Terimler:
Tez yazımında, Türk Dil Kurumu’ nca çıkarılan İmla Kılavuzu, Türkçe kuralları yönünden esas alınmalıdır.
Metinde anlatılmak istenenler net olarak ifade edilmeli, gramer ve fikirce doğru, sade, açık ve uyumlu olmalı, noktalama işaretleri yerinde kullanılmalıdır. Cümle ve paragraflar arasında bağlantı iyi yapılmalı, konu dışı ifadelerle bağlantı koparılmamalıdır. Uzun ve karışık cümlelerden kaçınılmalı ifadeler açık ve anlaşılır olmalıdır.
Metindeki fikirler dikkatle sıralanmalı ve aralarında bağlantı bulunmalıdır. Mülkiyet ifade eden ifadeler (yaptım, gördüm, araştırmamızda vs) yerine edilgen ifadeler (yapıldı, görüldü, araştırmada vs) tercih edilmelidir. Bununla beraber “sunulan araştırmada” gibi ifadelerin peşpeşe kullanılmasının vereceği monotonluğu kırmak ve kıyaslanan araştırma ile sonuçların karışmasını engellemek açısından zorunlu yerlerde bir iki kez “araştırmamızda” gibi kelimelerde kullanılabilir.
İfadelerin anlatımında Türkçe’ leşmemiş yabancı kelimelerin kullanımından kaçınılmalıdır. Bilimsel ifade ve isimlerden; Türkçe’ leşmiş ve yaygın olarak bilinen (strateji, Finansman, Form) okunduğu gibi kullanılmalı, gerekirse orijinal yazılışları parantez içinde verilmeli, yaygın kullanım bulmamış bilimsel terimler ise orijinal yazılışlarıyla verilmelidir.
B- KAPAK HAZIRLANMASI
Dış Kapak:
Yüksek Lisans ve Doktora tezleri ise beyaz krome kartondan hazırlanmalıdır.  Seminer ve projelerde de durum aynıdır.
Tezin adı hariç kapaktaki diğer bütün yazılar tercihen 12 punto olmalıdır. Tezin adı 14 punto olmalıdır.
En üste ortalanmış olarak büyük harflerle tezin yazıldığı Enstitü ve ilgili Ana Bilim Dalı Adı kurum kaşesi olarak yazılır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder