2 Haziran 2011 Perşembe

Mükemmel Organizasyonun ON Boyutu

Global Organizasyon.  Mükemmel bir organizasyon; globalleşme gerçeğini tanıyan, uluslararası pazarlara kenetlenmenin bir zaruret olduğunu bilen ve uluslararası rekabet gücünün artırılması için değişim çabası içinde olan bir organizasyondur.
• Yalın Organizasyon. Mükemmel bir organizasyon,  örgüt yapısını sadeleştirmeyi ve basitleştirmeyi gerçekleştirmiş, dikey organizasyon yerine yatay organizasyon yapısını ikame etmiş, aynı zamanda gereksiz ve katma değer yaratmayan fonksiyonları ve iş süreçlerini ortadan kaldırmış bir  organizasyondur.
Çevik Organizasyon.  Mükemmel bir organizasyon her türlü kriz ve olağanüstü ortamlara önceden hazır olan ve buna karşı mukavemetini ortaya koyabilecek kadar güçlü ve dinamik olan bir  organizasyondur.
• Esnek Organizasyon. Mükemmel bir organizasyon,  bir malı istenilen anda ve istenilen miktarda üretme esnekliğine sahip olan bir organizasyondur. Tam Zamanında Hizmet  ve Tam Zamanında Üretim, esnek organizasyonun iki önemli boyutunu teşkil eder.
Müşteri Odaklı Organizasyon.  Mükemmel organizasyon, müşteri istek ve beklentilerini en iyi  şekilde tatmin edecek mal ve hizmet üretmek amacı üzerinde odaklanmış organizasyondur.
Sibernetik Organizasyon.  Mükemmel organizasyon, başta bilgi teknolojileri olmak üzere tüm yeni temel teknolojilerden organizasyonda yararlanmayı hedefleyen bir organizasyondur.
Katılımcı Organizasyon. Mükemmel bir organizasyon; merkeziyetçiliği, hiyerarşiyi, bürokrasiyi, emir ve talimatları reddeden,  buna karşın adem-i merkeziyetçiliği, katılımcılığı ve iletişimi benimseyen ve bunu hayata geçiren bir organizasyondur.
Yenilikçi Organizasyon. Mükemmel bir organizasyon; taklitçiliği değil, organizasyonda yenilik ve yaratıcılığı en yüksek düzeyde destekleyen ve bunun için gerekli motivasyonu sağlayan bir organizasyondur.
• Öğrenen Organizasyon. Mükemmel bir organizasyon, bilginin ve gelişmenin hiç bir  şekilde sınırlarının olmadığını bilen ve bunun için sürekli gelişme (Kaizen) yönünde fırsatları zorlayan ve çalışanlarına bu yönde imkanlar sağlayan bir organizasyondur.
Erdemli Organizasyon. Mükemmel bir organizasyon iş ahlakına, sosyal sorumluluğa ve erdeme sahip olan ve bunlara önem veren bir organizasyondur.        


Saygılarımla
İlhan Keten

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder